Polaganje

Znate li da je polaganje za 8. Dan u kendou najteži ispit u Japanu?


U kendou postoji 5 učeničkih i 8 majstorskih zvanja. Na opremi za kendo ne postoje obeležija koja pokazuju zvanje borca (kao što su pojasevi u bojama u džudou ili karateu). Rangiranje u kendou, polaganjem vodi kroz učenička zvanja koja se zovu kyu (počinju sa 5. kyu-om, a završavaju se sa 1. kyu-om). Kada postigne nivo 1. kyu-a, učenik je spreman da polaže za prvo majstorsko zvanje, koje se zove: Dan.
U kendou postoji 8 majstorskih zvanja (počinju sa 1. dan-om a završavaju se sa 8. dan-om). Polaganje za dan zvanja u kendou je veoma jednostavno. Ispitanici, pred petočlanom ili sedmočlanom komisijom sačinjenom od majstora visokog zvanja rade po dve borbe. Ako su uspešni prelaze na kate (u kendou ima samo 10 kata). Ako uspešno urade i kate položili su. Polaganje je isto od 1. do 8. Dan-a.
Interesantna činjenica je da je polaganje za 8. Dan u kendou ispit sa najmanjom stopom prolaznosti u Japanu i iznosi ispod 1% prolaznosti, sledeći najteži ispit u Japanu je pravosudni, za koji prolaznost iznosi nešto više od 3%. Ova interesantna tema je veoma dobro pokrivena u dokumentarcu National Geographic Channel-a, pod naslovom: „Kendo’s Gruelling Challenge-The 120 second Test of Spirit“

Zvanje u kendou pokazuje nivo napretka u veštini i potrebno je dosta vremena i truda da bi se postiglo. Poznata je izreka jednog velikog majstora: „Vežbao sam kendo 70 godina i osećam da tek sada počinjem da shvatam“.

Pogledajte i sledeće linkove:

Kendo

Da li ste znali da Ken (剣) znači mač, a Do (道) znači put.

 

Oprema

Znate li koje delove tela štiti Kendo oklop?

 

 

Takmičenje i bodovanje

Znate li koje su bodovne zone u Kendu?

 

Zašto vežbati Kendo?

Znate li da ljudi svih uzrasta mogu vežbati Kendo?

Kontakt

Termini

Ponedeljak od 19:00 do 20:00
Utorak od 18:00 do 19:00
Petak od 19:00 do 21:00

Adresa

Stari Dif, Deligradska 27,
11000 Beograd

Rekli su:

picture„U sutrašnjoj bitci pobeđuješ današnjim vežbanjem."
- samurajska poslovica